SAMLARSYNDROM (Hoarding)

073-433 40 09

Har du eller någon anhörig svårt att göra sig av med saker? Vi finns här och hjälper till med en helhetslösning för patologiska samlare och människor med samlarproblematik. Vårt team är specialiserade på att hantera dessa jobb och vi har än idag aldrig tackat nej till ett uppdrag. Vänligen kika i vårt bildgalleri om ni vill se tidigare utförda arbeten. Exempelbilder på denna typ av jobb hittar du i vårt bildgalleri

SAMLARNA SVTPLAY DOKUMENTÄR
SAMLARNA - SVTPLAY

Några har svårt att göra sig av med saker, andra samlar på sig tills det går helt överstyr. Det kallas samlarsyndrom och drabbar 2,5 procent av befolkningen. Dokumentärfilm av Linnea Widén. Foto:/Samlarna/SVT/Azusa Street Productions.

HOARDERS - P1 DOKUMENTÄR
Hoarders – P1 Dokumentär Sveriges Radio

Kerstin samlar prylar för att lindra ångest. I över 20 år har sakerna växt på hög. Trots kurser och psykolog har inget hjälpt. Foto: David Ohlsson

Samlarsyndrom

Samlarsyndrom eller hoarding & även patologiskt samlande är ett begrepp man använder när man beskriver en människa som ständigt samlar och lagrar saker i sin bostad och förråd. Samlandet är progressivt och slutar ofta med att personen till slut fyllt alla sina utrymmen och blir bostadslös.

En hoarder är ofta intelligent, multi-lingvistisk och välutbildad med stark integritet och utrustad med starka argument om varför man behöver spara på det ena och det andra. Det som dock aldrig går att diskutera bort är att det blir både brandrisk och ibland sanitär olägenhet.

En hoarder bostad påverkar hela fastigheten och kan utsätta alla andra lägenheter i närheten för brandrisk, dålig lukt och sanitär olägenhet såsom skadedjur. Det är ofta, speciellt om personen är äldre att på grund av tillgängligheten i bostaden är begränsad av små smala gångar och fullt med saker upp efter väggarna mot taket att personen kan snubbla och få någonting över sig. Det finns även risk att man då bryter någon kroppsdel och blir liggande utan att nå telefon för att ringa efter hjälp och därmed avlider i sin bostad.

Det är viktigt att skilja på hoarding och misär, skillnaden är att i en hoarder lägenhet så behöver det inte vara direkt miserabelt man samlar helt enkelt bara saker på hög utan att göra sig av med dem medans en misärlägenhet också kan vara belamrad med saker i högar men då är det ofta matavfall och skräp. En person som lever i en misärlägenhet har oftast drabbats av en depression som kommit ur någon traumatisk upplevelse några år tidigare och då slutar personen att bry sig om sin omgivning och allt förfaller.

Vi har aldrig misslyckats med att förhindra en vräkning och har många berättelser från tacksamma klienter som fått behålla sina hem och även får en nystart på livet. Med erfarenhet av flertalet svåra situationer är inget jobb för stort eller för obehagligt för oss. Vi har även insikt i hur känsligt detta kan vara för de inblandade och förstår vikten av att jobba diskret och med tystnadsplikt.

Vi har specialiserat oss på att hjälpa personer som lider utav detta. Vi tömmer, städar och återställer bostaden till ett vanligt skick igen. Om du vill läsa mer om samlarproblematik och patologiskt samlande så hänvisar vi till Region Uppsala som har en väldigt bra informativ sida.
Vi har även samlat flertal artiklar inom ämnet på var startsida.

Vanliga frågor om vår hoardingtjänst

Priset varierar ganska stort beroende på städningens omfattning, sanitära förhållanden & bostadens storlek. Vi erbjuder alltid gratis hembesök och offert. Vi garanterar lägsta pris, tillämpar rutavdrag och kan matcha andra offerter.

I vanliga fall omfattas arbetskostnader för tömning, städning, sanering (vid behov), transport & sortering samt materialkostnader. Vid behov utav container tillkommer denna kostnad. Vi lämnar alltid en offert med ett fastpris & tydlig information till kunden.

Ja, vi använder bilar utan logo, diskreta kläder och utrustning. Vi pratar inte med grannar eller andra nyfikna. Vi garanterar tystnadsplikt och diskretion.

Nej, men vi har en personlig genomgång på plats innan arbetet startar. Vi tar hänsyn till värdesaker och personliga föremål och slänger endast det vi kommit överens om.

Ja självklart. Grovstädning och städning går under klassifikationen Hushållsnära tjänster. Rutavdrag är också tillämpbart vid transport av bohag till en annan bostad, magasinering eller till secondhandbutiker och auktionsverk.

Om du uppfyller villkoren för RUT betalar du bara 50 procent av arbetskostnaden. Du har ett personligt maxtak på 75 000 kronor att utnyttja per år, vilket motsvarar ett köpunderlag på 150 000 kronor. Från den 1 januari 2021 utökades maxtaket från 50 000 kronor till 75 000 kronor per person och år. Läs mer på Skatteverkets hemsida om rutavdrag

Har du fler frågor?

Vänligen kontakta oss så besvarar vi dig så snart som möjligt.

Banerry bildgalleri
Bildgalleri

Vi förstår hur viktigt det är att visuellt se hur vi hanterat tidigare uppdrag som liknar ditt. Kolla in vårt bildgalleri så kan du se resultat från tidigare utförda uppdrag.

Hur går det till?

1

Hembesök

Efter första kontakt via e-post eller telefon behöver vi oftast göra ett hembesök för att inspektera bostaden och hur omfattande arbetet blir. Vi behöver också ta reda på om det finns behov av exempelvis en container.
2

Pris & planering

Med det underlag vi har skapas en offert där kunden får ta del utav vad som ska utföras och vad varje moment kommer att kosta. Vi uppskattar även tidsåtgång och skapar en gemensam planering.
3

Utförande

På bestämt datum & plats påbörjar vi arbetet. Tidsåtgången beror på bostadens storlek & volymen som ska tömmas. Inför utförandet är det viktigt att vi har gemensam förståelse för saker som ska behållas och vad som ska tömmas.

SAMARBETEN

Ett axplock av våra samarbetspartners & kunder.

Socialstyrelsen
Stockholms stad
Polisen
Anticimex
Kronofogden
Stockholms stadsmission
Bostad först
Erikshjälpen
Myrorna
Södertälje kommun
Botkyrka kommun
Nacka Kommun
Familjerättsbyrån
Nynäshamns bostäder

KONTORSADRESS

Trollesundsvägen 4 NB
124 32 Bandhagen, Stockholm

KONTAKTA OSS

Org.nummer:559048-5743
BANERRY AB

073-433 40 09

ÖPPETTIDER

08.00 - 19.00
Alla dagar